Subsidies, subsidieregelingen. In Nederland zijn er voor veel maatschappelijke ontwikkelingen subsidies om deze te realiseren. Zonder subsidies komen veel maatschappelijk gewenste ontwikkelingen niet van de grond.

 
 
 

Subsidie Zonneboilers

 
 
Naam subsidie: Zonneboilers

Omschrijving:

Tags: zonne-energie, zonneboilers, zonnestroom

Link: www.subsidiezonneboilers.nl

 

Terug naar het subsidie overzicht ╗

Rotterdam, duurzame stad
Rotterdam is een van de toonaangevende steden in Nederland wat betreft duurzaamheid
www.010rotterdam.nl

 
Hoe werkt een zonneboiler?

De zonnecollector ligt op het dak en vangt zonlicht op. De vloeistof die door de collector stroomt, wordt door het zonlicht verwarmd en kan bij fel zonlicht wel 90░C worden.

De collectorvloeistof verwarmt het leidingwater in een opslagvat op zolder. Het leidingwater uit het voorraadvat wordt op weg naar de kraan door een naverwarmer (meestal een cv-ketel, ook geiser of warmtepomp) op de juiste temperatuur gebracht. Op de CD 'Warm water van de zon' is een animatie van het principe te zien.

Sensoren zijn aangebracht in het voorraadvat en op de collector. Als de collector heter is dan het voorraadvat, dan start de pomp en circuleert de collectorvloeistof. Bij dreigende oververhitting of bevriezing stopt de pomp en stroomt de collectorvloeistof in een leegloopvat.

Een zonneboilersysteem verzorgt op een duurzame wijze het warme tapwater. Er zijn systemen tevens bijdragen in de ruimteverwarming, in combinatie met een lage-temperatuur afgifte systeem (vloer- of wandverwarming, grote radiatoren).

Algemene informatie over zonneboilers is te vinden op de website van het Projectbureau Duurzame Energie en in de SenterNovem publicaties 'Warm water van de zon' en de 'Leidraad zonneboilers'.
Bron: http://www.senternovem.nl/duurzameenergie/DE-technieken/Zonneboilers/Index.asp


Een zonneboiler is een zonnecollector waarin de elektromagnetische straling van de zon wordt omgezet in warmte.

Het principe van een zonneboiler is eenvoudig: als een tuinslang de hele dag in de zon ligt, wordt het water in de slang erg warm. Zonneboilers maken gebruik van datzelfde principe. Zelfs in de winter als de zon maar een paar uur schijnt, kan zo'n boiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of schoon te maken. Sommige systemen leveren ook een bijdrage aan de ruimteverwarming.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector vangt zonlicht op. De moderne vlakke plaat collector bestaat uit een absorber met een speciale coating, een zogeheten spectraal selectief laag. Deze laag heeft een hoge absorptiefacter en tegelijkertijd een lage emissiefactor. (Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwarte verf.) Deze laag wordt opgedampt op een metalen plaat zoals koper of aluminium. Aan de achterzijde van deze metalen plaat lopen vervolgens dunne leidingen waardoor het collectormedium stroomt, waaraan de ingewonnen warmte wordt afgegeven. De absorber wordt aan de achterkant en zijkant ge´soleerd met een dikke laag steenwol en/of polyurethaanschuim en aan de voorkant met een glasplaat van ijzerarm, gehard glas. De maximum temperatuur (stagnatie temperatuur) van een collector hangt af van de hoeveelheid instraling en het type collector. VacuŘmbuis collectoren, weer een ander type kunnen echter wel stagnatie temperaturen bereiken van over de 200 graden Celsius.

De collector wordt in Nederland vaak op het dak van een woning geplaatst. De opbrengst in Nederland is optimaal als de hellingshoek van de collector ongeveer 45 graden is en deze georiŰnteerd is op het zuiden. Het warme water wordt bewaard in een voorraadvat omdat de productie van de warmte met behulp van een zonnecollector niet altijd gelijk is aan de vraag. Bij een geopende warmwaterkraan stroomt het koude leidingwater door het opgewarmde voorraadvat naar de kraan. Als het water niet warm genoeg is, dan brengt bijvoorbeeld de CV-ketel, de geiser of een warmtepomp het op de gewenste temperatuur. Dit proces heet naverwarming.
Bron: wikipedia.org

Een zonneboiler bespaart energie. Zo'n voorziening springt zuiniger om met brandstoffen en draagt bij aan de vermindering van de uitstoot van schadelijke gassen.
Stichting Duurzaam Verder